Exit:Svalbard

“Let me say that our mission here at this time is about to come to a close in the next few days […] and we’re about to return from whence we came.”

Alle gode ting må på et tidspunkt komme til en slutt - så også mitt opphold på denne fantastiske øya. Siden november i fjor har Brakke 9 i Nybyen vært mitt andre hjem, men nå venter avslutningen på masteroppgaven min. Noen dager med veldig fokusert arbeid venter tilbake på fastlandet.

Jeg har lyst til å takke hver og én av dere som bidratt til å gjøre denne opplevelsen så fantastisk - jeg nevner ikke navn, men dere vet hvem dere er. Kvalitetsfolk vokser ikke på trær, men mange virker å ha samlet seg i Longyearbyen. Kanskje fordi det ikke vokser trær på Svalbard? ;)

Jeg har fortsatt en del materialet som burde kunne tåle dagens lys, og Svalbardbloggen min kan derfor (kanskje) bli oppdatert. Med tiden vil nok imidlertid denne bloggen bli stedt til hvile…

Takk alle sammen - det har vært skikkelig gøy!

Пирамида

Det er påske og avreise på Skjærtorsdag nærmer seg med stormskritt. Palmehelga kom Helge på besøk, skuter ble leid, været var perfekt og sjøisen like så - alt lå til rette for ekspedisjon til Pyramiden; den tidligere største, men nå fraflyttede russiske bosetningen på øya. Det som normalt er en 12 mil lang, strabasiøs tur over breer og bratt lende ble betydelig lettere når vi kunne ta veien over sjøisen på Tempelfjorden og Billefjorden. De drøye 8 milene til Pyramiden ble tilbakelagt på omtrent to og ei halv time - et relativt behagelig tempo med andre ord.

Pyramiden har for meg, i likhet med Barentsburg og Ny-Ålesund, lenge vært et sted jeg har drømt om  å besøke. Det absurde i å bygge en stor by med all tenkelig infrastruktur og velferd midt i det kalde arktis, for så å forlate det tomt - som om man måtte dra i all hast og la alt være igjen fascinerer. I Coles Bay står det noen få fraflyttede hus - i Mimerbukta, under fjellet Pyramiden, ligger en hel spøkelsesby…

Avreise fra Longyearbyen klokken halv ti er tidlig til en studentekspedisjon å være - fordelen er muligheten til å legge ferske spor. Her fra Helvetiadlalen og Kreklingpasset.Og synet som møter en når man kommer ned fra Kreklingpasset via De Geerdalen kan vanskelig beskrives med ord: Tempelfjorden og det majestetiske fjellet Templet.Som perler på en snor…

Langs imponerende fjellformasjoner i Billefjorden…

Over Billefjorden

Og i det fjerne, under fjellet Pyramiden…

Ligger spøkelsesbyen…Pyramiden - ПирамидPyramidens historie strekker seg tilbake til 1910 da en svensk ekspedisjon begynte undersøkelsene av kullforekomsten innerst i Billefjorden. Kullfløtsen ble avdekket flere steder i fjellet, men på grunn av vanskelige geologiske forhold ble det aldri noe drift i svensk regi. I 1927 ble Pyramiden solgt til det sovjetiske gruveselskapet Russkij Grumant, og på begynnelsen av 30-tallet kjøpte Trust Arktikugol anlegget. Det var imidlertid først i 1948 at man startet gruvedrift av betydning i Mimerbukta, og i sovjetisk stil ble Pyramiden gjenreist.

Pyramiden ble betegnet som et godt sted å være. Utover på 1960-, 1970- og 1980-tallet var arbeid i gruvene i Pyramiden populært. Man kunne velge de aller beste arbeiderne og dagen etter ankomst ble yrkeserfaringen samt idretts- og kulturferdighetene til de nyankomne arbeiderne kartlagt slik at de kunne få et best mulig opphold, og at de i god sovjetisk ånd tuftet på samhold og kollektivisme kunne bidra i samfunnet. Det sovjetiske samfunnets sosiale ambisjoner var uten tvil store, og Pyramiden gjenspeilet dette gjennom blant annet monumental og påkostet arkitektur, svømmehall, kulturhus, barnehage, skole, bibliotek med over 50 000 titler, kinoforestillinger hver dag og museum.

Selv om forfallet er synlig, virker Pyramiden på mange vis mer stelt og velholdt enn Barentsburg

Paradegata mot vest, med kulturhuset og statuen av Lenin…

… som skuer mot øst og ut over Billefjorden og Nordenskiöldbreen.

Det er et ønske fra russernes side om å kunne få lov til å starte opp organisert turisme i Pyramiden, og byen holdes forsøksvis i hevd av noen ytterst få russere. Det gamle hotellet skal være under oppussing og bygningene holdes ellers stengt i et forsøk på å begrense hærverk og tyveri utført av turister. Likevel kan man enkelte steder få et lite gløtt av fordums storhet - slik som i den gamle svømmehallen (beklager - fristelsen ble for stor…)

Pyramiden ble nedlagt og forlatt av russerne i 1998 etter 50 års kontinuerlig drift. Siden da har svømmebassenget stått tomt og tiden stått stille…

Phantomodden, Gorillaheimen og Mytilusbekken

Vi fortsetter der vi slapp og presenterer enda flere godbiter i form av finurlige stedsnavn på Svalbard!

 • Phantomodden
 • Mytilusbekken
 • Kapp Fleur de Lys
 • Saurieberget (fjell, 660 moh)
 • Retrettøya
 • Gorillaheimen (hytte)
 • Munindalen
 • Verdalen (!)
 • Stjørdalen (!)
 • Esperantoneset
 • Ferrierfjellet
 • Terrierfjellet
 • Wotherspoonbotnen
 • Fairweatherbreen
 • Bingtoppen (914 moh)
 • Skjørlokstupet
 • Konusdalen
 • Kapp Starostin
 • Protektorfjellet
 • Fleksurfjellet (722 moh)
 • Sinaiberget (844 moh)
 • Mimerdalen
 • Kalotten (655 moh)
 • Albert Brun-toppen (922 moh)

Fortsettelse følger! Og som sist: legg gjerne inn dine egne gullkorn i en kommentar.

Slednecks Army - på lavt nivå

Som dere sikkert har skjønt; det går mye i snøskuter - eller sneskvatter - her på Svalbard. Da Jørgen investerte i skuter, kjøpte han en damekjørt skuter. Hvilken dame det her dreier seg om er usikkert, men skuteren er “pynta” med hodeskaller og knokler (!) - og påskriften Slednecks Army. Søker du med termen “sledneck” på for eksempel YouTube forstår du fort hva det dreier seg om.

Nå har vi et godt stykke jobb igjen før vi når et slikt nivå av galskap, men Jørgen og Jens stilte villig opp på en liten fotoshoot på en ellers stille søndagskveld. Slednecks Army - på lavt nivå!

Jørgen drar på! 

Følg med - det kommer mer!

En dag på labben (og andre viderverdigheter...)

Dere tror kanskje at det eneste jeg har tid til her oppe er å ture rundt på Skidoo’en min? Vel det er i såfall en sannhet med modifikasjoner! Det blir tid til mye labarbeid også - dessverre! Den tidligere omtalte metoden min tar tid - veeeldig lang tid. Prøveopparbeidelse og ekstraksjon tar i alle fall 2 dager, og man har derfor god tid til å løse verdensproblemer - og nyte utsikta!

Det er kanskje noen der ute som lurer på hva som skjer når man tilsetter lut til saltvann? Da kan jeg fortelle at du vil få en nokså omfattende utfelling av ymse tungtløselige salter. Salt som ville ødelegge ekstraksjonen og som derfor må fjernes ved hjelp av vakuumfiltrering. Bildet til venstre viser omtrent den literen salt jeg er nødt til å fjerne for hver 10-literskanne med sjøvann jeg opparbeider. Det blir fort noen timers venting…

Da er det fint å ha en lab med god utsikt; det labben vår mangler i plass og utstyr tar den grundig igjen i utsikt! Tør vi påstå at det er en av de arbeidsplassene i verden med best utsikt?

Når nettene blir lange… Utsikt fra labben klokka 20.00. Hotellneset og Adventfjorden.

Ekstraksjonsprosessen; vakuummanifolden med fast-fasekolonnene - viktige saker man må konsentrere seg om…

Hadde det ikke vært flott med en kjapp skutertur…? 

I dag fikk vi forøvrig sjansen til å dra ut på sjøisen i Adventfjorden for å hente prøver - endelig! I -15°C og noe som lignet fælt på liten kuling fra øst la vi ut, men det er utrolig hvor greit det tross alt går når du er kledd i varme skuterdresser og sola skinner.

John Inge sjekker istykkelsen før vi våger oss utpå

Selv med vinden og snøføyken ulende rundt ørene: 70 liter går på 10 minutter med den fantastiske lensepumpa fra Biltema

I skrivende stund har den gjenværende tiden på Svalbard krympet til 2 uker. Lurer du på hva jeg skal foreta meg resten av tiden, så kan jeg opplyse om at jeg planlegger å stå på labben med prøvene mine - og utsikten…

Adventtoppen og Hiorthfjellet fra lab-benken

Ny-Ålesund - 79°N

Ny-Ålesund fra Zeppelinfjellet

Endelig har jeg somlet meg til å legge ut noen bilder fra feltoppholdet i Ny-Ålesund som lovt i forrige post. Ny-Ålesunds historie strekker seg tilbake til 1610 da den engelske hvalfangeren Jonas Poole fant kull i Kongsfjorden. Omlag 300 år etter, i 1916 grunnla Peter S. Brandal Kings Bay Kull Compani AS i Ålesund, og kulldrifta startet i det som ble Ny-Ålesund. Gruvene ble så drevet med mindre opphold frem til den alvorlige ulykken den 5. november i 1962 hvor 21 menn mistet livet. I løpet av de siste 10 år av drifta hadde da til sammen 49 mennesker mistet livet i gruveulykker i Ny-Ålesund.

Siden midten av sekstitallet har Ny-Ålesund tjent som forskningstasjon for norske, europeiske og senere andre internasjonale forskningsorganisasjoner - og et tredvetalls personer bor og arbeider i dag i det som er verdens nordligste bosetning. 

Turen med fly fra Longyearbyen tar omtrent 30 minutter. Årets første virkelig gjensyn med sola på Svalbard skjedde over et lavt skydekke

Charterturisme - Svalbardstyle i kystvaktflyet

I Ny-Ålesund blir du møtt av koselig trebebyggelse…

… og fantastiske landskap langs Kongsfjorden

Hundegården

I løpet av feltoppholdet skulle vi få litt innsikt i utfordringer ved studier av miljøgifter i arktis. Snø-, sjøvanns- og biologiske prøver ble samlet inn og opparbeidet. Vi fikk også en omvisning på Zeppelinstasjonen på Zeppelinfjellet hvor man gjør omfattende luftforskning.

Undertegnede i en trendy og fresh overlevelsesdrakt - det er viktig å ta seg godt ut når man tar sjøvannsprøver fra sjøis!

Gondolen opp til stasjonen på Zeppelinfjellet.

Zeppelinfjellet med taubanen Siste stopp før Nordpolen

 

I Ny-Ålesund finner man enda fortøyningsmasta som Amundsen og Nobile brukte da de fløy luftskipet Norge til Nordpolen og videre til Teller i Alaska i 1926. En byste av Amundsen er plassert utenfor messa, og det er sagt at dersom man tar på nesa kommer man en dag tilbake til verdens nordligste bosetning. Vi får se om det stemmer…

En nedsnødd Amundsen i umiskjennelig profil

Feltkurs i Ny-Ålesund

Som en del av mastergraden min tar jeg et masterkurs ved UNIS. AT-324 - Techniques for detecting organo-chemical pollutants in the arctic environment. Kurset fokuserer mye på kvalitetssikring av analyser av miljøforurensning.

Hele uke 11 - det vil si akkurat nå - har vi feltkurs i Ny-Ålesund - 79° nord! Bilder kommer så snart jeg er tilbake i Longyearbyen. Enn så lenge koser vi oss med snøprøver, vannprøver og skuterkjøring - maten er det heller ikke noe å utsette på! Stay tuned!

 

Баренцбург

Barentsburg har lenge stått på lista mi over “places to visit before I die”. Sist lørdag la Sølvi, Ole Magnus, Johanne og jeg ut på de 50 kilometrene til det russiske hovedsetet på Svalbard. På to skutere, under lavt skydekke og i lett snøvær tilbakela vi turen på drøye en og en halv time.

Ole Magnus, Sølvi, Johanne, en uhåndterlig Yamaha Venture og min trofaste Skidoo Grand Touring - Ride in style! 

Om Johanne planlegger å imponere russerne i deres “egen” sport, turn, er uvisst…

Å komme til Barentsburg er som å reise i en tidsmaskin. Helge Ingstad, sysselmann på Svalbard i perioden 1933 - 1935 beskrev sitt første møte med Barentsburg i 1934 slik:

“Underlig er det å vandre gjennom dette lille Sovjet her oppe i skyggen av polen, hvor mer enn to tusen menn, kvinner og barn fra hele det veldige russiske riket er kastet sammen. Her møter vi ukrainere, kareler, votjaker, tseremisser, tartarer, folk fra Sibirs nakne tundra og til Svartehavets frodige egn […] som skåret ut av Tolstois romaner.”

Barentsburgs historie strekker seg tilbake til 1920-tallet da nederlenderne drev kullet i fjellet. I 1932 ble konsesjonen solgt til Russerne og kullgruvene har siden blitt drevet av det statlig eide Trust Arktikugol, eller “Trusten”. I dag ligger imidlertid størsteparten av gruva under vann siden en brann i oktober 2006. Uten drift i gruva bor det i dag bare omlag 400 personer her, og siden fraflytningen av Pyramiden i 1998 er Barentsburg den eneste gjenværende russiske bosetningen på Svalbard. 

Befolkningstallet er i stadig nedgang og mange av bygningene i byen står derfor tomme.  Forfallet skjærer i øynene og gjør et sterkt inntrykk.

Lenin vokter enda over Barentsburg

Snøen legger i ny og ne et hvitt teppe over et til vanlig grått landskap. På en stille dag ligger røyken fra kraftverket tett over byen.

Hotel Barentsburg og hovedkontoret for “Trusten”, Trust Arktikugol, langs hovedgata; ulitsa Ivana Starostina

Russisk MTV med musikk fra det glade nittitall i kaféen på Hotel Barentsburg

Et besøk i Barentsburg gjør et sterkt inntrykk, og trass i forfallet kan man fortsatt ane noe av den fordums storhet Barentsburg hadde før Sovietunionens fall. Man kan stadig lese om russernes planer for å gjenopprette noe av det tidens tann har tatt vekk, men tiden og forfallet går sin gang og enn så lenge forblir Barentsburg den eneste russiske bosetningen på Svalbard - et slitent monument over gammel Sovjetisk storhet.