I - an artic survivor? Artic safety and survival course!

Redningsøvelse i - 30 grader - kjølig, men tøft! 

Navnet sier det meste! Nå skal jeg være rusta for det man måtte støte på her i isødet. I løpet av 6 dager har vi gjennomgått svært mye; førstehjelp, bekledning, skyting og våpenbehandling, navigasjon og kommunikasjon, bre- og snøskredredning samt ferdsel på sjøis og oppsetting av nødbiuvak. Selv om man kan mye av dette fra før er det aldri dumt med oppfriskning, og når vinden uler og kvikksølvet i termomteret kryper ned i bobla er det desto viktigere å kunne sakene godt!

Dagene ble brukt til både teoriundervisning og praktiske øvelser ute og inne - og kurset ble avsluttet med redningsøvelse inn under Longyearbreen. Mange spennede og morsomme opplevelser, men det har også bydd på en del utfordringer når temperaturen jevnt har holdt seg rundt 30 grader og vinden har vært sur. Under slike forhold risikerer man frostskader på få minutter dersom man lar hud være eksponert.

Likevel - ett bilde sier mer enn tusen ord!

Skytebanen måkes før trening på rifle- og nødpistolskyting. Man leker ikke med isbjørn, lissom...

Svalbardgeriljaen trener..
Fra venstre: Fred, isbjørn

Riktig førstehjelp
Teltoppsetting i flerbrukshallen

Så kom lørdagen og redningsøvelsen. Kaldt, vindfult og snø i lufta - akkurat slik instruktørene ville ha det! Det nyladede batteriet i IXUS'en døde i løpet av 30 minutter - selv om kameraet lå i innerlomma på jakken, men jeg fikk likevel tatt noen få bilder.
(Dere får tilgi IXUS'ens noe ymse bildekvalitet i denne posten.)

Redningshelikopteret har visse likhetstrekk med en UFO... 

Under helikopteret blir naken hud forfrosset på sekunder

Etter øvelsen ventet eksamen på oss før dagen ble avrundet med sosial samling (les fest) rundt det store ildstedet i kantina. Logistikkavdelinga spanderte pizza og drikke på alle mann - tusen takk!

Ingen ulykke - bare to slitne arctic survivors...